Okazuje się że kolor spożywanego alkoholu może mieć wpływ na stopień nasilenia efektów jego nadużycia.
Według naukowców z amerykańskiego Brown University, objawy zatrucia alkoholem, takie jak ból głowy, mdłości, brak apetytu czy odwodnienie, są zwykle znacznie bardziej nasilone w przypadku przedawkowania bourbona w porównaniu z przedawkowaniem wódki.
Jednym z powodów takiego stanu rzeczy może być fakt, że bourbon zawiera 37-krotnie więcej toksycznych związków aniżeli wódka, włącznie z groźnymi molekułami substancji organicznych, takich jak aceton, aldehyd, garbniki i furfural. Naukowcy twierdzą, że im bardziej przejrzysty trunek, tym mniej w nim szkodliwych substancji.
Ale nie znaczy to, że amatorzy wódki są zupełnie bezpieczni - konsumenci nadmiernej ilości obu trunków narzekali następnego poranka na identyczne kłopoty ze snem oraz z wykonywaniem czynności, które wymagały koncentracji i szybkiego refleksu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz