Brak
apetytu u osób w podeszłym wieku,
jest zjawiskiem bardzo powszechnym. Prowadzi
do zaburzenia procesu przyjmowania pokarmów, a co za tym idzie, do
niedoborów składników pokarmowych niezbędnych dla optymalnego
funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Jedną
z najbardziej oczywistych przyczyn zmniejszenia apetytu u
osób starszych jest fizjologiczny
proces starzenia. Przyczynia się on do zwolnienia przemiany materii
i w konsekwencji do zmniejszenia zapotrzebowania na energię
dostarczaną wraz z pokarmem. Z procesem starzenia wiąże się też
spadek aktywności fizycznej, mający istotny wpływ na zaburzenia
odżywiania. Upośledzenie
procesów trawienia pokarmu i jego wchłaniania, utrata uzębienia,
zaburzenia smaku i zapachu to kolejne czynniki będące przyczyną
pogłębiającej się z wiekiem utraty apetytu, podobnie jak
nasilające się wraz z wiekiem choroby -
dla przykładu, przewodu pokarmowego, takie
jak choroby zapalne jelit, wrzody
żołądka i dwunastnicy, choroby
wątroby i przełyku.
Wiążące się z nimi dolegliwości: zgaga, bóle brzucha,
biegunki, zaparcia mają bezpośredni wpływ na spadek apetytu.
Na
brak apetytu może także wpływać ilość
przyjmowanych lekarstw,
nadużywanie
alkoholu, palenie tytoniu,
stres,
częste hospitalizacje, unieruchomienie,
czynniki
socjologiczne i ekonomiczne, takie jak samotność czy dramatyczna
sytuacja finansowa Prowadzą one często do
depresji, która objawia się między innymi spadkiem lub całkowitym
brakiem apetytu.
W
wyniku zaburzeń przyjmowania pokarmów dochodzi do niedoborów
składników mineralnych i odżywczych takich jak wapń, magnez,
potas, żelazo, witaminy B i D. Może to , się objawiać
zaburzeniami rytmu serca, koncentracji, zaburzeniami neurologicznymi,
osteoporozą, spadkiem odporności, zmęczeniem. Jeśli
stan taki utrzymuje się przez dłuższy okres, może doprowadzić
do znacznie poważniejszych konsekwencji.
Poprawa
apetytu u osób starszych ma wielkie znacznie. Podstawowym zadaniem
jest rozpoznanie przyczyny. Skuteczna terapia bardzo często prowadzi
do poprawy apetytu i odzyskania satysfakcji płynącej z konsumowania
pokarmów.
Sposobem na zwiększenie apetytu może być zmiana diety.
Posiłki osób starszych o zmniejszonym apetycie powinny być lekkostrawne. Należy je podawać częściej, w mniejszych porcjach. Aktywność fizyczna, np. przechadzka przed posiłkiem, jest bardzo wskazana.
Sposobem na zwiększenie apetytu może być zmiana diety.
Posiłki osób starszych o zmniejszonym apetycie powinny być lekkostrawne. Należy je podawać częściej, w mniejszych porcjach. Aktywność fizyczna, np. przechadzka przed posiłkiem, jest bardzo wskazana.
Osoby
poszukujące rzetelnych informacji, dotyczących zasygnalizowanych
powyżej problemów, zapraszamy do skorzystania ze specjalistycznego,
bezpłatnego szkolenia
DIETETYKA
- ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH,
które w ramach działalności Origin Polska poprowadzi
wykładowca Zakładu Dietetyki SGGW.
wykładowca Zakładu Dietetyki SGGW.
Szkolenie odbędzie się w dniu 22
lutego (czwartek) w godz. 16-18
w
siedzibie Origin Polska ul. Hajoty 49 w Warszawie.
Podczas
szkolenia omawiane będą zagadnienia prawidłowego zbilansowania i
dostosowania diety dla potrzeb osób w podeszłym wieku.
Zapisy od poniedziałku do piątku w godz. 9-18
za pośrednictwem infolinii +48 797 606 112 lub e-mail: info@originpolska.com
Zapisy od poniedziałku do piątku w godz. 9-18
za pośrednictwem infolinii +48 797 606 112 lub e-mail: info@originpolska.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz