Od jakiegoś
czasu sporą popularnością cieszą się diety promujące okresowe
głodówki, od konserwatywnych, takich jak dieta 5:2 czy dieta
8-godzinna, po ekstremalne, polegające na kilkudniowym
nieprzyjmowaniu pożywienia.
Już jakiś czas temu
zaobserwowano, że kontrolowane głodowanie wywiera pozytywny wpływ
na przemiany energetyczne zachodzące w komórkach, a co za tym
idzie, na długość i jakość życia.
Wiadomo
też, że mitochondria odgrywają fundamentalną rolę w procesie
starzenia sie komórek. Dla przypomnienia -mitochondria to
mikroskopijne siłownie energetyczne znajdujące się w komórkach.
Tworzą one komórkowe sieci mitochondrialne odpowiedzialne za
regulowanie procesów energetycznych i metabolicznych zachodzących w
komórkach. W obrębie sieci mitochondralnych zachodzą nieustanne
procesy podziału i łączenia się. Ale z czasem procesy te ulegają
zakłóceniom, a powstające w ich wyniku wolne rodniki uszkadzają
zawarte w mitochondriach DNA. Rezultatem jest tworzenie się mutacji
zaburzających sprawność energetyczną komórek, co z kolei
prowadzi do ich starzenia. Te niekorzystne zmiany są jedną z
przyczyn powstawania chorób związanych z podeszłym wiekiem.
Najnowsze badania
przeprowadzone na Uniwersytecie Harvard rzucają światło na sposób
w jaki głodówka może wydłużyć życie, spowolnić proces
starzenia i promować zdrowe wchodzenie w podeszły wiek. Przedmiotem
obserwacji uczonych były procesy zachodzace w organizmach nicieni.
Wybrano je gdyż długość ich życia wynosi zaledwie 2 tygodnie.
W wyniku badań stwierdzono, że zmniejszenie ilości spożywanych kalorii wywiera pozytywny wpływ na aktywność sieci mitochondrialnych - utrzymują one właściwą plastyczność i przez dluższy okres zachowują “młodzieńczą formę”. Oznacza to, że diety nisko-energetyczne, takie jak diety restrykcyjne czy diety polegające na okresowych głodówkach promują zdrowe starzenie.
Jednocześnie dotychczasowe badania otwierają nowe perspektywy na polu poszukiwania metod zapobiegania chorobom zwiazanych z wiekiem.
W wyniku badań stwierdzono, że zmniejszenie ilości spożywanych kalorii wywiera pozytywny wpływ na aktywność sieci mitochondrialnych - utrzymują one właściwą plastyczność i przez dluższy okres zachowują “młodzieńczą formę”. Oznacza to, że diety nisko-energetyczne, takie jak diety restrykcyjne czy diety polegające na okresowych głodówkach promują zdrowe starzenie.
Jednocześnie dotychczasowe badania otwierają nowe perspektywy na polu poszukiwania metod zapobiegania chorobom zwiazanych z wiekiem.
Źródła: Cell
Metabolism; Harvard University, EurekAlert
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz