wtorek, 26 września 2017

Gdy oko się starzeje - zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) - cd.

Kontynuujemy dzisiaj temat zzeszłego tygodnia.

Zwyrodnienie plamki żółtej występuje głównie u:

  • osób starszych po 50 roku życia,
  • kobiet, głównie białej rasy - chorują częściej niż mężczyźni,
  • osób palących papierosy,
  • osób z nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą, otyłych i z wysokim poziomem cholesterolu,
  • dalekowidzów,
  • osób, u których w rodzinie ktoś był dotknięty ta chorobą (czynniki genetyczne),
  • osób z jasnymi tęczówkami oka - tłumaczy się to mniejszą ilością melaniny w siatkówce.
Nie znaleziono dotąd skutecznej metody zapobiegania AMD, ale można odroczyć w czasie początek choroby i zredukować jej nasilenie poprzez odpowiednią profilaktykę.
I tak:
  • Palenie tytoniu może przyspieszyć uszkodzenie wywołane przez AMD – osoby palące powinny zdecydowanie porzucić ten nałóg. Światło słoneczne jest uważane za bardzo prawdopodobną przyczynę rozwoju AMD. Aby go unikać wskazane jest noszenie ciemnych okularów i kapeluszy z szerokim rondem.
  •  Osoby, które spożywają duże ilości luteiny i zeaksantyny są mniej podatne na zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Dieta bogata w produkty zawierające te związki obejmuje świeże owoce i zielone warzywa, przede wszystkim ciemnozielone warzywa liściaste takie jak: jarmuż, szczególnie zasobny w oba wymienione barwniki, szpinak, zielona kapusta, brokuły, natka pietruszki, botwinka, koperek, seler, szczypiorek, por, zielona sałata, żółta i zielona papryka, ogórki, zielona fasolka, a także  kukurydza, marchew, pomidory pomarańcze.
  • Osoby w średnio-zaawansowanym i zaawansowanym stadium postaci suchej AMD (pogorszenie widzenia następuje stopniowo) oraz we wszystkich stadiach zaawansowania postaci wysiękowej AMD (pogorszenie widzenia następuje gwałtownie) powinny zasięgnąć porady lekarskiej w sprawie suplementów diety. Duże dawki witamin antyoksydacyjnych w kombinacji z minerałami mogą obniżyć ryzyko szybkiego pogłębiania się choroby. 
  • Badania potwierdzają że nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (głównie DHA), są niezbędne w przeciwdziałaniu i leczeniu AMD. Dlatego spożywanie trzy razy w tygodniu tłustych ryb morskich (śledź, makrela, okoń, sardynki, różowy łosoś, biały tuńczyk, pstrąg morski, sola, dorsz, halibut) oraz innych  produktów zawierających te związki jest bardzo wskazane zarówno dla poprawy wzroku jak i zdrowia ogólnego. W tym miejscu warto wspomnieć, że wciąż nie jest potwierdzony korzystny wpływ na AMD nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w postaci suplementów.
Za tydzień dalej o problemach z oczami.
Źródła: Healthbeat – Harvard Medical School online newsletter;  instytutoka.pl; poradnikzdrowie.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz